Blog

Bu blog bilgilendirme amaçlıdır

SAĞLIK DOSTU MISIR YAĞI

10 Ekim 2018 - Çarşamba
0

Mısır yağı sağlık açısından son derece faydalı, kötü kolesterolü düşürmesinden kalp rahatsızlıklarının önlenmesine kadar pek çok sağlık sorununda etkili olan çoklu doymamış yağ asidi (linoleik asit) oranı yüksek (%55-60) bir bitkisel yağdır. Linoleik asit; hücre zarı bütünlüğü, kardiyovasküler sistem, kan basıncı, trigliserit değerleri ve bağışıklık sistemi için gerekli olan bir yağ asididir. İnsan vücudu, omega-3 ve omega-6 sentezlemek için gerekli enzimlere sahip değildir ve bu asitleri besinler ile alması gerekmektedir....

Devamını Oku

Tanımları Anlamak

13 Haziran 2018 - Çarşamba
0

Glukoz-fruktoz şurubu, izoglukoz, HFCS gibi terimler genellikle karıştırılır ve birbiri yerine kullanılır. Bu bölüm bu karışıklıkları gidermek içindir. Glukoz birçok gıdada doğal olarak yer alan basit bir şekerdir. Glukozun diğer şekerleri kullanamayan beynin enerji kaynağı olarak kendine özgü ve yaşamsal bir rolü bulunmaktadır (1). Fruktoz da birçok gıdada bulunan basit bir şekerdir. Doğal olarak bulunan şekerlerin en tatlısıdır. Yüksek oranda fruktoz genel olarak meyvelerde, özellikle portakal, elma gibi ağaç meyvelerinde, orman yemişlerinde ve...

Devamını Oku

Bir Konuk Bir Konu: Prof. Dr. Aziz Tekin

10 Mayıs 2018 - Perşembe
0

Yağ tüketimi ile ilgili bilimsel gerçeklerden uzak bazı haber ve paylaşımlarla karşılaşmaktayız. Prof. Dr. Aziz Tekin ile yağa dair merak edilen konular üzerine aydınlatıcı ve keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Keyifle okumanız dileğiyle. Prof. Dr. Aziz Tekin kimdir? Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı, Euro Fed Lipid (Avrupa Yağ Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi, Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği (YABİTED) Kurucu Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz TEKİN; Ankara Üniversitesi Gıda Müh....

Devamını Oku

Glukoz ve Sağlık

06 Nisan 2018 - Cuma
0

Basit bir şeker (veya monosakkarit) olan glukoz (veya glikoz veya glükoz) yaşam için en önemli karbonhidratlardan biridir.   Dekstroz olarak da bilinmektedir. Meyve şekeri veya kan şekeri olarak da. Birçok bitkide ve ayrica kanda bulunan bir şekerdir. Vücut için temel enerji kaynağıdır. Beyin ve sinir dokularının esas enerji kaynağıdır. [8]   Glukozun, diğer şekerleri enerji kaynağı olarak kullanamayan beyin için, kendine özgü ve yaşamsal bir rolü bulunmaktadır. Glukoz insan beslenmesinin vazgeçilmez bir temel taşıdır...

Devamını Oku

Nişasta Bazlı Şeker Hakkındaki İddialara Cevaplar

06 Nisan 2018 - Cuma
0

Birçok gıdanın üretiminde tek başına veya sakarozla birlikte kullanılan bir şeker daha bulunmaktadır; bu şekere "mısır şurubu", ‘’nişasta bazlı şeker’’, "yüksek fruktozlu mısır şurubu" ya da kısaca "glukoz şurubu" denilmektedir. Nişasta bazlı şekerler, tıpkı pancar şekeri gibi esas olarak glukoz ve fruktoz karışımından oluşmaktadır. Fruktoz/glukoz oranı her iki şekerde de yaklaşık aynıdır; pancar şekerinde 50/50 olan bu oran, nişasta bazlı şekerin tipine bağlı olarak ya 44/56 ya da 57/43 'tür....

Devamını Oku

Avrupa Birliğinde (AB) Şeker Üretim Kotalarının Kaldırılması

12 Ekim 2017 - Perşembe
0

“AVRUPA BİRLİĞİNDE (AB) ŞEKER ÜRETİM KOTALARININ KALDIRILMASI” HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 1. AB şeker sektörü için temel sayısal veriler (üretim, tüketim, ticaret, istihdam) nelerdir? AB, pancar şekeri üretiminde dünyada ilk sıradadır (toplamın yaklaşık %50’si). Ancak pancar şekeri, dünya şeker üretiminin yalnızca %20’sine tekabül etmektedir; geri kalan %80’i kamış şekerinden elde edilmektedir. AB pancar şekeri üreticilerinin çoğu, Avrupa’nın pancar üretimi için daha uygun iklime sahip olan kuzey tarafında yer almaktadır....

Devamını Oku

Kafayı Karıştıran Şeker Tartışmaları

06 Temmuz 2017 - Perşembe
0

Prof. Dr. AZİZ EKŞİ Ankara Üniversitesi Gıda Müh. Bölümü Tartışma konusu bu kez şeker. Gıdadaki bir kalıntı ve bulaşı değil. Organizmanın yüzyıllardan beri tanıdığı doğal bir gıda bileşeni. Tartışmayı başlatan ise; "nişasta bazlı fruktozca zengin şekerin diyabet ve pankreas kanserine neden olduğu" iddiasıdır. İddianın geçerli kanıtlara dayandığı kuşkuludur ama insanların kafası karışıktır. Şeker denilince daha çok "çay şekeri" veya "beyaz şeker" anlaşılmaktadır. Bunun nedeni çok yaygın kullanılmasıdır. Kimyasal adı "sakkaroz" dur ve Türkiye'de...

Devamını Oku

Nişasta Bazlı Şeker Bilgi Notu

06 Temmuz 2017 - Perşembe
0

Şeker nedir? Şeker kimyasal anlamıyla karbon, hidrojen ve oksijen atomlarının belirli bir düzende birleşerek oluşturduğu moleküllere denir. En küçük şeker moleküllerine monosakkarit ya da basit şeker adı verilir. Glukoz (üzüm şekeri, kan şekeri) ve fruktoz (meyve şekeri) bunlara örnektir. İki basit şeker molekülünün birleşimi ile oluşan yapı ise disakkarit olarak anılır. Sakkaroz (pancar şekeri, beyaz şeker) buna örnek olarak verilebilir. Ticari anlamda şeker basit şekerleri ve/veya bunların birleşiminden oluşan daha yüksek şekerleri...

Devamını Oku

Ulusal Beslenme Platformu Kamuoyu Açıklaması

06 Temmuz 2017 - Perşembe
0

Son günlerde ülkemizde fruktoz ve nişasta bazlı şekerlerin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine yönelik tartışmalar yazılı ve görsel basında sürdürülmektedir. Bu tartışmalarda doğru ile yanlış birbirine karıştırılmış ve halkımızın kafasında gereksiz şüpheler uyandırılmıştır. Toplum sağlığının korunmasında, sağlıklı ve dengeli beslenmenin yaygınlaştırılmasında ülkemize ve halkımıza karşı sorumluluğumuzun gereği olarak konuya ilişkin görüşlerimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.   Şeker nedir? Gıdalarda doğal olarak bulunan ve tatlı tadı veren glukoz, fruktoz ve sakkaroz benzeri maddeler, topluca "şeker"...

Devamını Oku

Nişasta Bazlı Şekerler

08 Haziran 2017 - Perşembe
0

Son dönemlerde gündeme gelen ve nişasta bazlı şekerleri (NBŞ) hedef alan açıklamaları ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Birçok bilgi kirliliğini, yanlış anlaşılmaları ve sizlerde şüphe uyandıran soru işaretlerini ortadan kaldırmak için aşağıdaki açıklamayı yapma gereği hissettik. İnsan sağlığının en öncelikli kriterimiz olduğunu; ilgili yasal düzenlemeleri ve standartları baz aldığımızı ve bu yasal çerçevede sizlere ulaştığımızı ve hizmet ettiğimizi belirtmek isteriz. Bilimsel gelişmeleri yakından takip ettiğimiz gibi ürünlerimizin iyileştirilmesi ve sağlıklı ürünleri...

Devamını Oku